Süt İzninde Gündüz Nöbeti

30.12.2013
Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastaneleri Klinik Şeflerinin ve Eğitim Sorumlularının dikkatine
 
Süt izninde haftasonu gündüz nöbeti tutulabilir
 
Bildiğiniz üzere Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanelerinde gebelik sonrasında süt izni süresince araştırma görevlilerinin son yapılan kanuni değişiklik ile 2 yıl boyunca gece nöbetinde çalıştırılması yasaklanmıştır. Bu uygulama henüz eğitimde olan araştırma görevlilerinin eğitim sürelerinin %50'sini, önemli bir eğitim olan gece nöbetini tutmadan tamamlamalarına ve dolayısıyla eğitimlerinin eksik kalmasına neden olmaktadır. Bunun yanısıra diğer araştırma görevlilerinin de işyükleri arttığı için adaletsizliğe, memnuniyetsizliğe ve hatta araştırma görevlisi sayısı az olan kliniklerde istifalara neden olabilmektedir. Bu kanuna göre bir araştırma görevlisi asistanlığı süresince 2 kez gebe kaldığında hemen hemen hiç nöbet tutmadan eğitimini tamamlayabilmektedir.
 
Bu konuyu hukukçularımıza danışarak aşağıda tariflenen uygulama ile kısmen de olsa bir iyileştirme sağlanabileceği kanaatindeyiz:
 
  • Süt iznindeki araştırma görevlileri hiçbir koşulda gece nöbeti tutamaz
  • Süt iznindeki araştırma görevlileri haftasonu gündüz mesaisinde çalıştırılabilir
  • Süt izninin ilk 6 ayında 3 saat, 6. aydan sonra ise 1,5 saatlik süt izinleri nöbet saatlerinden düşülmelidir
  • Araştırma görevlilerinin dinlenme hakları nedeniyle bir araştırma görevlisi bir haftasonunda 2 gün üst üste nöbet tutamaz

Konu ile ilgili Avukatlık Büromuzun yazısını bilgisayarınıza indirmek için lütfen tıklayınız.