Türk Nöroloji Derneği Tüzüğü (15 Aralık 2023)
Madde - 1 Merkezi Ankara’da olmak üzere Türk Nöroloji Derneği adı altında bir dernek kurulmuştur. Derneğin çalışma yeri: Ankara’dır. Derneğin şubesi yoktur. Madde - 2 : Derneğin Amacı ve Çalışma Alanları
Madde – 3 : Kurucular Derneğin kurucu üyeleri her biri TC vatandaşı olan aşağıda isimleri yazılı olanlardır.
Madde - 4 : Derneğe Üye Olma
Madde - 5 : Üyelikten Çıkma ve Çıkarılmanın Şart ve Şekilleri
Madde - 6 : Üyelerin Hakları
Madde - 7 : Derneğin Organları
Madde - 8 : Genel Kurul
Madde - 9 : Çağrı Usulü
Madde - 10 : Toplantı Yeri Genel kurul, ayrıntıları madde 8’de belirtildiği gibi, dernek tarafından düzenlenen Ulusal Nöroloji Kongresi sırasında kongrenin yapıldığı yerde yapılır.
Madde - 11 : Toplantı yeter sayısı Genel kurul dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır. Ancak tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanılır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurullarının üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
Madde - 12 : Toplantının Yapılış Usulü
Madde - 13 : Genel Kurulda Görüşülecek Konular Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Madde - 14 : Genel Kurulun Görev ve Yetkileri Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır:
Madde - 15 : Tüzüğün ne şekilde değiştirileceği Tüzükte yapılacak değişiklikler genel kurul toplantısında üyelerin 2/3 ekseriyetinin kabulüyle olur.
Madde - 16 : Yönetim kurulu teşkili ve görevleri
Madde - 17 : Yönetim Kurulunun Yedek Üyelerle Tamamlanması Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içerisinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde, dernek üyelerinden birinin başvurması halinde mahallin sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içerisinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.
Madde - 18 : Denetleme Kurulu Teşkili ve Görevleri Denetleme kurulu, üç asıl ve üç yedek üye olmak üzere genel kurulca gizli oy ile üç yıl süre için seçilir. Genel Kurul seçimlerinde yapılan oylama sonucunda Denetim Kurulu adayları arasında eşit oy alınması durumunda, sıralamayı belirlemek üzere eşit oy alanlar arasında kuraya başvurulur.Kurayı Divan Başkanı düzenler. Kurula seçilenler kendi aralarında bir başkan seçerler. Bu kurul, denetleme görevini dernek tüzüğünde ve Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünce tespit edilen en güncel esas ve usullerine göre ve 6 ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplantıda genel kurula sunar. Derneğin iş ve işlevleri, defter ve kayıtları 6 aydan az olmamak üzere denetim kurulunun denetimine tabidir. Dernek faaliyetlerinin ve harcamalarının usulüne ve bütçeye uygun olarak yapılıp yapılmadığı hususlarında denetleme kurulunca düzenlenecek raporlar yönetim kuruluna, toplanıldığında da genel kurula sunulur. Denetleme kurulu oy çokluğu ile karar alır ve raporlarda daima kurulun üç üyesinin de imzası bulunur. Madde - 19 : Derneğin İç Denetimi Derneğin iç denetimi, denetim kurulu tarafından bu tüzükte belirlenen yöntem ve esaslara göre gerçekleştirilir. Dernek Genel Kurulu veya Dernek Yönetim Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Bu şekilde denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Madde - 20 : Onur Komitesi
Bilim ve tıp etiği ilkelerine aykırı davrandığı, meslek onurunu zedelediği, dernek bünyesinde derneğin amaçlarını engelleyici faaliyetlerde bulunduğu, yapılan soruşturma sonucunda tespit edilen üyelere uyarı, kınama cezası verir veya üyelikten çıkarma kararı verilmesi için Yönetim Kurulu’na öneride bulunur. Genel Kurul tarafından görev verilen diğer konularda çalışmalar yürütür ve çalışma alanı ile ilgili konularda görüş bildirir.
Madde - 21 : Organlara seçilenlerin idareye bildirilmesi Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen kırk beş gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Madde - 22 : Yabancı dernek ve Kuruluşlarla İlişki Derneğin yabancı ülkelerdeki dernek ve kuruluşların üyelerini Türkiye’ye davet etmesi veya yabancı derneklerin ve kuruluşların davetlerine uyarak üyelerini veya temsilcilerini, yurt dışına göndermesi, Dışişleri bakanlığının ve ilgili bakanlığın görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca verilecek izne bağlıdır.
Madde - 23 : Genel Kurul Kararıyla Fesih Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan Dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde, üyeler 11. maddeye göre ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Feshe ilişkin kararın, toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte ikisinin çoğunluğu ile verilmesi zorunludur. Derneğin feshi beş gün içerisinde mahallin en büyük mülki amirliğine yönetim kurulu tarafından yazıyla bildirilir.
Madde - 24 : Kendiliğinden dağılmış sayılma Dernek kuruluş amaç ve şartlarını kaybettiği veya acze düştüğü veya yönetim kurulunun tüzük gereğince kurulmasına imkân kalmadığı veya yeter sayının bulunmaması sebebiyle üst üste iki olağan genel kurul toplantısının yapılmadığı hallerde kendiliğinden dağılmış sayılır. Her ilgili, sulh hakiminden Derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespitini isteyebilir.
Madde - 25 : Derneğin Feshi Halinde Mal Varlığının Tasfiye Şekli Feshedilen veya kendiliğinden dağılmış sayılan derneğin mal para,ve haklarının tasfiyesi genel kurulun alacağı kararla veya genel kurulca bir karar alınmamış veya genel kurul toplanmamışsa derneğin bütün para mal ve hakları hazineye intikal eder. Derneğin mahkemece kapatılması halinde de bütün, para, mal ve hakları hazineye intikal eder. Madde - 26 : Derneğin gelirleri ve mali hükümleri
Madde - 27 : Gelir ve Giderlerde Usul Dernek gelirleri, alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Bu belgelerin saklama süresi özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye ilişkin hükümler saklı kalmak üzere 5 yıldır. Bağış ve aidat toplayacak yönetim kurulu harici kişi ve kişileri 1 yıl süreli olarak dernek yönetim kurulu bir kararla belirtir.
Madde – 28 : Derneğin Borçlanma Usulleri Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için gereksinim duyulması halinde yönetim kurulu kararıyla hukuken izin verilen tüzel kişilerden borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı şeklinde olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Borçlanma, derneğin gelir kaynaklarıyla karşılanamayacak miktarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte olamaz.
Madde - 29 : Taşınmaz mal edinme Dernekçe satın alınan veya bağış ve vasiyet yoluyla derneğe intikal eden taşınmaz malların dernek adına tapuya tescilinden itibaren süresi içinde gerekli bildirimlerin yapılması zorunludur.
Madde – 30 : Kamu Yararına Çalışma Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1997 tarih ve 97/10319 sayılı kararı uyarınca Dernek 2. maddede yazılı amacı gereği, kamu yararına çalışan bir kuruluştur. Bu niteliği uyarınca Derneğin bütün çalışma ve etkinlikleri kamu yararı sağlamaya yönelik olarak yürütülür ve Derneğin gelirleri de zorunlu giderler dışında, tümüyle kamu yararına uygun amaç ve etkinlikler için kullanılır ve harcanır. Yönetim Kurulu, Derneğin “kamu yararına çalışan dernek” sayılması için gerekli başvuruyu yapmakla yetkilidir.
Madde – 31 : Hüküm Bulunmayan Haller Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda, Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.