EDİTÖRYAL POLİTİKALAR Editöryal Politikalar
Editöryal Bağımsızlık Türk Nöroloji Derneği, Türk Nöroloji Dergisi'nde yayınlanan içeriğin bütünlüğünü sağlamak için en yüksek editöryal bağımsızlık standartlarını sürdürmektedir. İlkelerimiz, yayının her yönünde haksız etki, önyargı veya ticari çıkarlara karşı koruma sağlar.
Türk Nöroloji Derneği, editöryal bağımsızlığı korur ve erişilebilir, kaliteli araştırmayı teşvik eder. Adillik, şeffaflık ve bütünlük, bilimsel bilginin ilerletilmesine yönelik taahhüdümüzü tanımlar.
Araştırma Verileri Araştırma verileri mümkün olduğunca tüm araştırmacılara ücretsiz olarak erişilebilir olmalı ve yeniden kullanım konusunda minimum kısıtlamalar içermelidir.
Telif Hakkı
Açık Erişim Lisansı
Ön Baskı (Preprint) Politikası
Klinik Deneyler Politikası
Klinik deneyleri kaydetmek için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz: https://clinicaltrials.gov/
İlgili raporu sistemde kaydetmek ve izlenmesi gereken protokol hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen aşağıdaki bağlantıyı inceleyin: https://classic.clinicaltrials.gov/ct2/manage-recs/how-register
ICJME tarafından kabul edilen diğer kayıt siteleri şunlardır: https://www.anzctr.org.au/ www.ISRCTN.org www.umin.ac.jp/ctr/index/htm www.onderzoekmetmensen.nl/en https://eudract.ema.europa.eu/
Düzeltmeler
Makale İptali
Makale Geri Çekme
Makale Reddi
Makale Değiştirme
Endişe İfadesi
İtirazlar ve Şikayetler Prosedürü:
Yapay Zeka Politikaları Türk Nöroloji Derneği, bilimsel yayınlar bağlamında ChatGPT ve Chatbot'larla ilgili WAME yönergelerine uyar:
Dijital Arşivleme ve Koruma Politikası Dijital koruma, uzun vadeli, sürekli erişimi garanti etmek için artık dijital formatlarda mevcut olan bilgilerin alınmasını ve dağıtılmasını sağlayan bir dizi süreç ve aktivitedir. Koruma politikası aşağıdaki eylemleri içerir:
Elektronik içeriğin tamamı (web sitesi, makale vb.) üç farklı kaynakta saklanmaktadır. Bir sunucudaki içerik çevrimiçidir ve okuyucular tarafından erişilebilir. Aynı içeriğin bir kopyası, diğer iki kaynakta yedek olarak korunur. Bir sunucu arızalanırsa, diğer kaynaklar çevrimiçi hale getirilebilir ve web sitesinin 24-36 saat içinde kullanıma sunulması beklenir.
Türk Nöroloji Dergisi’nin indeksleme hizmetleri, makaleler hakkında temel bilgileri depolar. Ayrıca bazı indeksleme servisleri makale ile ilgili metadataları ve makalelerin elektronik versiyonlarını arşivlemektedir. Bu sayede dergilere alternatif olarak makalelerin kopyaları bu sistemler aracılığıyla bilim camiasına sunulmaktadır.
Yazarlar, yayınlandıktan sonra makalelerini kişisel ve kurumsal web sitelerinde yayınlamalarına izin verilir ve teşvik edilir (tam bibliyografik detaylar ve orijinal yayına bir bağlantı sağlarken). İçeriğin ticari kullanımı için yayıncının yazılı izni gereklidir.
Tavsiyeler
HAKEM DEĞERLENDİRMESİ POLİTİKASI
Hakem Değerlendirmesi Politikası
MALİ POLİTİKALAR Mali ve Reklam Politikaları
ETİK POLİTİKALAR Yayın Etiği
Türk Nöroloji Derneği, iddia edilen veya kanıtlanmış bilimsel suistimal, hileli yayın veya intihal durumlarında, söz konusu makaleyi editörlerle yakın iş birliği içinde değiştirmek için tüm uygun önlemleri alacaktır. Bu, en ciddi durumda, etkilenen çalışmanın bir yanlışlık sonucu yayınlanmasını, ifşa edilmesini veya geri çekilmesini içerir. Yayıncı, editörlerle birlikte, araştırma suistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını tespit etmek ve önlemek için makul adımları atacak ve hiçbir koşulda bu tür kötüye kullanımın gerçekleşmesine teşvik etmeyecek veya bilerek izin vermeyecektir.
Türk Nöroloji Dergisi, herhangi birinin veya ticari ortakların etkisi olmaksızın editöryal kararların özerkliğini sağlamayı taahhüt eder.
Türk Nöroloji Dergisi, dergide yayınlanan makalelerin mülkiyetini ve telif haklarını korur ve her makalenin yayınlanmış kaydını tutar. Dergi, yayınlanan her makalenin bütünlüğünü ve şeffaflığını sağlar.
Türk Nöroloji Derneği, hileli yayın veya intihal ile ilgili gerekli tüm önlemleri almaktadır.
Dergi editörü, dergideki her şeyi kontrol altında tutar, okuyucuların ve yazarların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Editör ayrıca dergiye gönderilen makalelerin hangilerinin yayınlanması gerektiğine karar vermekten ve hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yasal gerekliliklere tabi politikalar tarafından yönlendirilmekten sorumludur. Editör, yayın kararları verirken hakemlerle tartışabilir. Yayının içeriğinden ve genel kalitesinden editör sorumludur. Editör, adil ve uygun bir hakemlik süreci sağlamalıdır.
Türk Nöroloji Dergisi’ne gönderilen makaleler her zaman önyargısız olarak değerlendirilir.
Editör, gönderilen bir makaleyle ilgili herhangi bir bilgiyi, editör kadrosu, hakemler ve yayıncı dışında hiç kimseye açıklamamalıdır.
Türk Nöroloji Dergisi, yazarlar, hakemler ve editörler gibi taraflar arasında herhangi bir çıkar çatışmasına izin vermez. Gönderilen bir makaledeki yayınlanmamış materyaller, yazarın açık izni olmaksızın hiç kimse tarafından kullanılmamalıdır.
Yazarlar, yayınlanan çalışmada önemli hatalar veya yanlışlıklar tespit edilirse, derhal dergi editörlerini veya yayıncısını bilgilendirmek ve makaleyi düzeltmek veya geri çekmek üzere onlarla iletişim sağlamakla yükümlüdür. Editörler veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın önemli bir hata veya yanlışlık içerdiğini üçüncü bir taraftan öğrenirse, yazarlar makaleyi derhal düzeltmeli, geri çekmeli veya dergi editörlerine makalenin doğruluğuna dair kanıt sağlamalıdır.
Hakemler, yazarların kökeni, cinsiyeti, cinsel yönelimi veya politik felsefesini gözetmeksizin yazıları değerlendirir. Hakemler ayrıca değerlendirme sırasında gönderilen yazılar için adil bir kör hakem incelemesi sağlar.
Gönderilen makalelerle ilgili tüm bilgiler gizli tutulur. Hakemler, editör tarafından izin verilmedikçe başkalarıyla tartışılmamalıdır.
Hakemlerin yazarlar, fon sağlayıcılar, editörler vb. taraflarla ilgili herhangi bir çıkar çatışması yoktur.
Hakemler, editöre karar vermede ve makaleyi geliştirmede yardımcı olabilir.
Daima objektif bir değerlendirme yapılır. Hakemler görüşlerini uygun destekleyici argümanlarla açıkça ifade eder.
Hakemler, yazarların atıfta bulunmadığı ilgili yayınlanmış bir çalışmayı tanımlamalıdır. Hakemler ayrıca, makale ile kişisel bilgilerine sahip oldukları diğer yayınlanmış makaleler arasındaki önemli benzerlikleri veya örtüşmeleri editörün dikkatine sunarlar.
Gönderilen bir makale orijinal olmalı ve yazarlar, makalenin daha önce herhangi bir dergide yayınlanmamış olmasını sağlamalıdır. Araştırmanın verileri makalede tam anlamıyla sunulmalıdır. Bir makale, başkalarının çalışmayı yeniden kopyalamasına izin vermek için gerekli ayrıntı ve referansları içermelidir.
Çalışmalarını dergiye göndermek isteyen yazarlar, çalışmalarının tamamen özgün olduğundan emin olmalıdır. Literatürden alınan kelime ve cümleler uygun şekilde alıntılanmalıdır.
Yazarlar, aynı çalışmayı başka bir dergide yayınlanmak veya değerlendirilmek üzere göndermemiş olmalıdır. Aynı çalışmanın birden fazla dergiye aynı anda gönderilmesi kabul edilemez ve etik dışı bir davranış olarak nitelendirilir.
Başkalarının çalışmalarının uygun bir şekilde alıntılanması gerekir. Yazarlar, çalışmayı belirlemede etkili olan yayınlara atıfta bulunmalıdır. Çalışmanın sürecini kapsayan tüm kaynaklar belirtilmelidir.
Bir makalenin yazarlığı, çalışmaya kayda değer bir katkı yapmış olanlarla sınırlı olmalıdır. Başkaları araştırmaya katılmışsa, katkıda bulunanlar olarak listelenmelidir. Yazarlık aynı zamanda bir derginin editörü ile iletişim halinde olan bir sorumlu yazarı da içerir. Sorumlu yazar, tüm uygun ortak yazarların bir makaleye dahil edilmesini sağlamalıdır.
Araştırma Etik İlkeleri
Bu gereksinimler özellikle verilerin veya medyanın hastanın kimliğini potansiyel olarak açıklayabileceği olgu raporları için geçerlidir. Lütfen makalenizi gönderirken bu detayların dahil edildiğinden emin olun.
İnsan Katılımcı Çalışması Etik Standartları:
İnsan katılımcılar, veri veya biyolojik materyal içeren çalışmalar için, yazarlar çalışmalarının ilgili kurumsal ve/veya ulusal araştırma etik kurulu tarafından onaylandığını ve/veya muafiyet aldığını onaylamalıdır. Bu onay, onay veya muafiyet veren etik kurulun adını içermelidir. Yazarlar ayrıca çalışmalarının Helsinki Deklarasyonu ve sonraki değişiklikleri veya benzer etik standartlar çerçevesinde gerçekleştirildiğini sertifikalandırmalıdır. Helsinki Deklarasyonu veya benzer standartlara uyum konusunda şüphe varsa, yazarlar yaklaşımlarını açıklamakla yükümlüdür. Yazarlar, etik açıdan şüpheli olan çalışmanın herhangi bir yönünün bağımsız bir etik kurul veya kurumsal değerlendirme kurulu tarafından açıkça onaylandığını göstermelidir. Ayrıca yazarlar, katılımcıların gizlilik hakkına saygı göstermelidir.
Hayvan Araştırması Etik Standartları:
Hayvan araştırması içeren makale gönderen yazarlar, hayvanların etik muamelesi hakkında detaylı bilgi sunmalıdır. Hayvan refahını ve bilimsel bütünlüğü sağlamak için Basel Bildirgesi ve ICLAS yönergelerini takip etmelidirler. ARRIVE kontrol listesine uyum, hayvanların barınma, bakım, işlem ve işlemeleri kapsamalıdır. Yazarlar, Laboratuvar Hayvanlarının Bakım ve Kullanımı Rehberi'ne uyumlu olduğunu açıkça belirtmeli ve anestezi ve ötanazi için AVMA Kılavuzlarını göz önünde bulundurmalıdır.
Aydınlatılmış Onam Politikası
Çıkar Çatışması