Yeni yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) başta MS, migren, Alzheimer ve Parkinson başta olmak üzere pek çok nöroloji hastasını zorlayacak. MS tedavisinde hastalık seyrine yönelik pahalı tedavilerin hemen hepsinin karşılandığı ülkelerden biri olmanın gururunu yaşarken belirti tedavilerindeki kısıtlamalar maalesef hastalarımızı mağdur edecektir. Örneğin MS hastalarının yaklaşık yarısı antidepresan ilaç kullanmak durumundadır. Hastayı takip eden nöroloji doktorlarının reçeteleyeceği özellikli antidepresan ilaçlar (kilo alma, ağız kuruluğu, cinsel yan etki yapmayan) ödenmeyecek; sadece bir kısım antidepresan ilaç en fazla 6 ay ödenecektir. Benzer şekilde uyuşma, yanma ve ağrıları olan MS hastalarının sıklıkla kullandığı gabapentin ve pregabalin gibi ilaçlar üçüncü basamak dışında reçetelenince ödenmeyecek. Bu durum pek çok hastanın bulunduğu yerde ilacını yazdıramaması, üçüncü basamak hastaneye gitmek zorunda kalmasına yol açacak; dolayısı ile hastalar için iş gücü ve zaman kaybını getirecektir. Diğer taraftan üçüncü basamak hastanelerin yoğunluğu artacaktır.
Benzer şekilde gerilim tipi baş ağrısını tedavi edecek nöroloji uzmanı hastaya reçete yazarken geri ödenen ilaç bulmakta zorluk çekecektir. Nöroloji uzmanı hastasına “benim yazıldığım reçete ödenmiyor, psikiyatriye git” mi diyecektir. Böyle olması durumunda hastalar daha çok mağdur olacaktır. Psikiyatri bölümünde sıra bulunacak, belki başka güne randevu verilecek, 2-3 saatlik yola gidilip başka gün gelinecek, sonuçta pek çok hasta zorluklar yaşayacaktır. Zaten yeterli vakit bulamadığı için psikoterapi yapamayan, bunun yerine antidepresan ve antipsikotik ilaç yazarak mesleğini yapmak zorunda kalan psikiyatri hekimleri daha da yoğunlaşacak, asıl işlerini yapamaz durumda kalacaklardır.
Nöroloji uzmanının (beyin, sinir sistemi ve kas hastalıkları uzmanı) beyin, sinir sistemi ve kas hastalıkları alanındaki reçetesinin geri ödenmemesi anlaşılır durum değildir.
Nöroloji alanında reçetelenen ilaçların pek çoğu farklı etkileri nedeni ile de kullanılmaktadır.
Migren tedavisinde kullanılan tansiyon ilaçları tansiyon için değil; epilepsi ilaçları epilepsi tedavisi için değil, antideprsan ilaçlar da depresyon tedavisi için değil migren için kullanılmaktadır. Nasıl ki migren tedavisinde tansiyon ilacı yazarken nefroloji veya kardiyoloji’ye hasta yönlendirilmiyor ise antidepresan yazarken de psikiyatriye yönlendirilmemelidir. Hastalar da nörolojiye depresyon için başvurmuyorlar. Ancak MS hastasının, Parkinson hastasının, migren hastasının ek gelişen hafif depresyonunu en iyi anlayabilecek ve tedavi edebilecek hekimin nöroloji uzmanı olduğu açıktır. Tabi ki majör depresyon ve psikoz gibi durumları değerlendirecekler psikiyatristlerdir.
Parkinson ve Alzheimer hastaları için ana ilaçlar ödenmeye devam ederken bu hastaların yaşayacağı halüsinasyon gibi belirtilerin tedavisi için nöroloji hekiminin yazacağı reçetenin bedeli ödenmeyecektir.
Bu uygulamalar tasarruf tedbirleri amacı ile yapılmış olabilir. Nöroloji hastalarını mağdur edecek, zaman, iş gücü ve yetersiz tedaviye yol açacak bu uygulamanın bir an önce gözden geçirilmesi ve evrensel ölçülerde düzenlenmesi uygun olacaktır.
Prof. Dr. Cavit. BOZ,
Türk Nöroloji Derneği Yönetim Üyesi ve Sayman