Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. Murat Terzi'nin üyelerimize yönelik genel bilgilendirmesi

8.07.2025
 
Türk Nöroloji Derneği’nin Değerli Üyeleri, 
 
    Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu görevimizi büyük bir onur ve sorumlulukla yürüttüğümüz bu dönemde, sizlerle birlikte nörolojinin ülkemizdeki gelişimine katkı sunmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Derneğimizin 2472’si asil olmak üzere 4665 üyesi bulunmakta ve her geçen gün üye sayımız artmaktadır.  Bilimsel, akademik ve mesleki alanlarda attığımız her adım, siz değerli nörologların desteği ve katkısıyla mümkün oldu. Yönetim Kurulumuzun öncelikli hedefi, ülkemizde nörolojik hastalıkların tanı, tedavi ve izleminde uluslararası standartları yakalamak, genç nörologlara bilimsel ve mesleki olarak daha güçlü bir gelecek hazırlamak ve nöroloji biliminin saygınlığını her platformda yükseltmek olmuştur. Bu doğrultuda çalışmalarımız her alanda devam etmektedir. 
     Bu doğrultuda ilgili kurum ve kuruluşlar ile etkin işbirlikleri sağlanmıştır.  Nörolojik hastalıkların tanı-tedavi algoritmalarının güncellenmesi, ulusal nöroloji rehberlerinin oluşturulması, inme, nöromüsküler hastalıklar epilepsi, MS, nadir nörolojik hastalıklar gibi alanlarda farkındalık programları konusunda ilgili paydaşlar ile yakın temaslarda bulunduk. İlaç erişimi, yurt geneli nöroloji ve yan dal uzman dağılımı, sağlık uygulama tebliği, kliniklerin eğitim ve altyapı standardizasyonu gibi konularda çözüm odaklı görüşmeler gerçekleştirdik. Nöroloji çekirdek eğitim programı üzerinde ayrıntılı çalışma yapılarak, hem nöroloji hem de yan dallar konusunda ilgili kurullarımızın önerisi ve çalışmaları ile güncellemeler yapılarak TÜKMOS birimine sunuldu. Bu konular hakkında Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, TİTCK’ya ziyaretler gerçekleştirildi. Yine yan dal kontenjanlarının arttırılması konusunda öneriler ilgili birimler ile paylaşıldı ve süreçler ile ilgili planlamalar devam etmektedir. 
         Nöroloji alanında sağlık uygulama tebliğinde değişiklik önerilerimiz çalışma gruplarımızın önerisi de alınarak Sağlık Bakanlığı’nda ilgili birimlere sunuldu ve yüz yüze ziyaretler yapıldı. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın ilgili sayfasında yer alan ‘Genel Tıbbi İşlemler Listesi’ ve ‘Özellikli Tıbbi İşlemler Listesi’ nin güncel halinin üyelerimiz tarafından dikkate alınarak çalışılan kurumlarda uygulanabilmesi yapılan hizmetin puan karşılığındaki olası eksiklikleri giderecektir. Örneğin güncel SUT değişikliğinde, aile görüşmesinden, 65 yaş üzeri hasta grubundan, yoğun bakım, acil hasta takibi ve bunlar gibi diğer uygulamalardan puan alınabileceği yer almaktadır. Yapılan klinik ziyaretleri ve görüşmelerde mevcut uygulamalar ve işlemlerin kurumlarda giriş yapılması açısından eksiklikler olduğu görülmektedir. Bununla birlikte SUT’da yer alan nörolojik muayene, intraoperatif nöromonitörizasyon, EEG, EMG, polisomnografi, prostigmin testi gibi bazı işlemlerin puanlarının artırılması, apomorfin testi, mini mental test değerlendirmesi, EDSS değerlendirmesi, intrakranial stent yerleştirilmesi gibi SUT’da olmayan işlemlerin eklenmesi ile ilgili süreç ve görüşmeler devam etmektedir. 
      Nöroloji alanında tedavi uygulamaları ile ilgili çalışma gruplarımızın hazırlıkları doğrultusunda TİTCK ve diğer ilgili birimlerle gerekli görüşmeler yapılarak hazırlıklar kendilerine sunuldu. MS tedavisinde kullanılan immünmodülatör tedaviler, botulinum toksin uygulama endikasyonları, demans tedavisinde antidepresan ve antipsikotik uygulamaları, epilepsi tedavisinde yeni nesil antiepileptik tedaviler, hareket bozukluklarında pirimidon, amantadin endikasyonları gibi tedavi uygulamaları ile ilgili değişiklik ve güncelleme önerilerimiz yapılan hazırlık içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte TİTCK sayfasında yer alan güncel  ‘Türkiye ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ek Onayı Alınmadan Kullanılabilecek Endikasyon Dışı İlaç Listesi’ pratik uygulamada kolaylık sağlayacaktır. Bu listede diğer bazı branşlar gibi Nöroloji branşında yer alan uygulamalar yer almaktadır. Örneğin Azothioprin’in CIDP, MS, NMO’da kullanılması, Rituksimab’ın NMO, CIDP, MG’de kullanılması, antidepresanların gerilim tipi baş ağrısında kullanılması, gabapentinin huzursuz bacaklar sendromunda kullanılması için ek bir başvuru yapılmasına gerek olmadığı bu listede görülebilir. 
     Derneğimizin uluslararası düzeydeki prestijini pekiştiren en önemli adımlardan biri, Dünya Nöroloji Kongresi’ne Türkiye’nin ev sahipliğini üstlenme sürecidir. Bu büyük organizasyonu 2028 yılında İstanbul’da gerçekleştirmek, ülkemizin bilimsel gücünü ve akademik potansiyelini dünya sahnesine taşımamıza katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda hazırlıklar ve sunumların ardından İstanbul’da kongre merkezi ilgili heyet tarafından mayıs ayında ziyaret edilmiş ve oldukça beğenilmiştir. Gerekli sunumlar ve hazırlıklar ile final aşamasına gelinmiş ve 2028 Dünya Nöroloji Kongresi için diğer seçilen iki ülke ile birlikte Türkiye 3. finalist olarak belirlenmiştir. Bu yıl Ekim ayında Seul’de gerçekleşecek Dünya Nöroloji Kongresi’nde yapılacak oylamada yeri belirlenecek bu kongrenin İstanbul’da olabilmesi adına çalışmalarımız sürmektedir. Avrupa Nöroloji Derneği, Amerika Nöroloji Derneği, komşu ülke nöroloji dernekleri ile de ortak projeler ve eğitim alanında işbirliklerimiz artarak devam etmektedir. 
     Derneğimizin bilimsel dergisi olan Türk Nöroloji Dergisi, altyapıdan arşive, yayın hızından erişilebilirliğe kadar birçok alanda kendini yenileyerek önemli bir gelişim gösterdi. Derginin Web sitesi güncellenerek mobil dostu hale geldi.
1995–2003 arşiv dönemi dahil olmak üzere tüm içerik dijitalleştirildi.
Sayı başına ortalama 18 makale ile yayın hacmi arttı.
“Online First” uygulaması ile yayın süresi hızlandı.
Uluslararası endekslerde güçlü konumunu koruyarak erişimini sürdürdü.
Dergimizin hakettiği uluslararası indekslerde yerini alması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. 
      2025 yılı ilk yarısında Baş Ağrısı Kış Okulu, Nörooftalmoloji - Nörootoloji sempozyumu, Nöromodülasyon Sempozyumu, Nörogenetik ve Nörometobolizma Hastalıkları Kongresi, Nörolojik Yoğun Bakım ve Nöronutrisyon sempozyumunu yüz yüze katılımın olduğu bilimsel toplantılar ile gerçekleştirdik. Başarıyla tamamlanan bu toplantılara 657 kişi katılım sağladı. Yine 2025 yılı ilk yarısı içerisinde 2’si sempozyum olmak üzere toplam 35 webinar gerçekleştirdik ve bu webinarlara 6441 kişi direkt katılım sağladı. Tüm üyelerimiz hem yüzyüze gerçekleştirilen hem de webinar şeklinde planlanan eğitim toplantılarının her birinin kaydına dernek sayfamızdaki  ‘Nöroloji TV’ bölümünden ulaşabilir. Nörolojinin tüm alt gruplarında güncel konulara bu eğitim toplantılarında yer vermeye çalıştık. Epilepsi-askerlik-ehliyet, Beyin damar hastalıklarında genel yaklaşım, demans, hareket bozuklukları, yaşam kalitesi, intraoperatif nöromonitörizasyon, yapay zeka, nadir nörolojik hastalıklar gibi alanlarda güncel gelişmeleri ve pratikte karşılaşılacak soruların yanıtları bu kayıtlarda bulabilir. 
     Nöroloji asistan eğitim programlarını güncel literatürle uyumlu hâle getirmek için uzmanlık kurullarıyla iş birliği içinde çalıştık. Webinarlar, makale saatleri, vaka ve deneyim paylaşımları, asistan okulu ve bölgesel eğitim etkinlikleri ile asistan eğitiminin daha erişilebilir ve interaktif olması amaçlanmıştır. 
Alzheimer, epilepsi, migren, MS, inme gibi hastalıklara yönelik toplum bilgilendirme kampanyaları düzenledik. Sosyal medya, televizyon ve yazılı basın aracılığıyla nörolojik hastalıklara yönelik ve yapay zeka gibi güncel konularda farkındalık düzeyini yükseltmeye çalıştık. Yılın ikinci yarısında planlanan alt grup eğitim faaliyetleri, 2.Asistan Okulu ve 61. Ulusal Nöroloji Kongresi hazırlıklarımız devam etmektedir. Tüm bu eğitim etkinliklerinde güncel klinik ve araştırma konularına daha fazla yer vermek amacıyla çok sayıda yurt içi ve yurt dışı bilim insanını bir araya getirdik ve getirmeye devam edeceğiz. 
     Bu yıl da sizleri önemli bir farkındalık projesine katılmaya davet etmekten memnuniyet duyuyoruz. Türk Nöroloji Derneği ve Türk Algoloji Derneği olarak 28-30 Ağustos 2025’te  ‘Ağrı tedavisi için farkındalıkla Kaçkar tırmanışı’ projesi ile toplumda bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor ve katılımınızın bu farkındalığa önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. 
      Eğitim ve Ar-Ge alanında proje ve burs bütçelerimiz artırıldı. 2025 yılının ilk çeyreğinde farklı kliniklerden 4 projeye Ar-Ge desteği sağlandı. Yılın geri kalan döneminde de Ar –Ge başvuruları alınmaya devam edecek ve desteklenecektir. Üyelerimizin yurt içi ve yurt dışı eğitim faaliyetleri desteklenmekte olup halen 3 yurt içi ve 3 yurtdışı olmak üzere 6 üyemiz bu eğitim bursundan yararlanmaktadır. Bu desteği daha önce alarak nöroloji alanında önemli başarıları olan üyelerimizin deneyimlerine hem webinar hem de yüz yüze eğitim toplantılarında yer vermeye çalıştık. Bu kapsamda eğitim burslarımız ve deneyim paylaşımlarımız bundan sonra da devam edecektir. 
     Nöroloji alanındaki gelişmeler tüm camiamızın ortak emeğinin ve bilimsel dayanışmasının bir yansımasıdır. Türk Nöroloji Derneği’nin daha da güçlenmesi, evrensel bilim sahnesinde daha fazla söz sahibi olması için çalışmaya devam edeceğiz. Hep birlikte, daha güçlü bir nöroloji camiası inşa edeceğimize olan inancımızla, hepinize teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.
 
Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu adına,
Prof. Dr. Murat Terzi
Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı