Haftanın Sorusu Güncellenmiştir

10.06.2019

Web sayfamızda haftanın sorusu güncellenmiştir. Bir önceki haftanın sorusu cevabı aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

Saygılarımızla

Türk Nöroloji Derneği

 


Son iki aydır giderek şiddetlenen baş ağrısı olan 55 yaşındaki erkek hasta nöroloji polikliniğine başvuruyor. Özel bir okulda beden öğretmeni olarak çalışan hastanın baş ağrısı özellikle maç veya antrenman sırasında yürüdüğü veya eğilip kalktığı zaman meydana geliyor. Arada bulantı eşlik ediyor. Ama hasta ışık/sesten rahatsızlık duymuyor. Hastanın özgeçmişinde tip 2 DM, hipertansiyon, hiperlipidemi ve 25 paket/yıl sigara kullanım öyküsü var. Ailesinde koroner arter hastalığı olduğunu belirtiyor.  Nörolojik muayenesi normal. Aşağıdaki tanı araçlarından hangisi bu hastanın baş ağrısının altta yatan nedenini aydınlatmada en faydalı olabilir?



Seçenekler:

  1. Kardiyak stres testi [12 Oy]
  2. Kranial BT anjiografi [32 Oy]
  3. EKO [3 Oy]
  4. Kranial MR anjiografi [21 Oy]
  5. Kranial MRG [38 Oy]



Doğru Cevap:

Doğru cevap A şıkkıdır. Özgeçmiş ve soygeçmişinde yoğun kardiyovasküler risk faktörü taşıyan, egzersiz ile indüklenen baş ağrısı olan bu yaşlardaki bir hastada kardiyak sefalaljia düşünülmelidir. Bu hastaların nörogörüntüleme çalışmaları çoğunlukla normalken, EKG veya kardiyak stres testleri iskemik değişiklikleri gösterebilir. Eğer kardiyak sefalaljiya düşünülen bir hastada EKG ve/veya kardiyak test negatifse veya bu testler hastanın semptomatik olduğu evrede yapılamıyorsa, bir sonraki adım koroner anjiografi olmalıdır. Kardiyak sefalaljisi olan hastalar nitrogliserin veya cerrahi girişimlerden fayda görür. Bu baş ağrısının migrenöz baş ağrısı ile ayırt edilmesi önemlidir. Çünkü akut migren atak tedavisinde verilen triptan gibi ilaçlar koroner sendromu olan hastalarda kontraendikedir.
 
 
Kaynak: Headache Classification Committee of the International Headache Society, The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia, 38 (2018), pp. 1-211