Türk Nöroloji Derneği Uyku Tıbbı Çalışma Grubu olarak bu kıymetli eseri sizlerle paylaşmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Uzun zamandır planladığımız ve son bir yıldır hemen her gün ilmik ilmik işleyerek oluşturduğumuz kitabımızın hem Uyku Tıbbı camiasına, hem de uykuyu seven ve ilgilenen tüm hekimlere hayırlı ve faydalı olmasını dileriz. Her ne kadar Türk Nöroloji Derneği bünyesinde gerçekleştirilmiş olsa da, Türkiye'de Nöroloji Anabilim dalı dışında Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Kulak Burun Boğaz hastalıkları, İç hastalıkları, Kardiyoloji, Biyofizik, Ağız ve Diş Sağlığı ve Eczacılık gibi pek çok Anabilim Dallarında görev yapmakta olan ve Uyku Tıbbı'na gönül veren çok sayıda hocalarımız da davetimizi kabul ettiler. Uyku Tıbbına kazandırdığımız eserimizin çok kıymetli yapıtaşları olan tüm hocalarımıza teşekkürü bir borç biliriz, sağ olsunlar, var olsunlar.
Kitabımız 9 ana bölüm ve 53 alt başlıktan oluşmaktadır; ilk bölümde uykunun tarihçesi, nöral mekanizmalar ve fizyolojisi ele alınmaktadır. İkinci bölümde uyku ile ilişkili şikâyetler ile başvuran hastaya yaklaşımlar ve üçüncü bölümde ise uyku ile ilişkili klinik ve laboratuvar testler ele alınmaktadır. Dördüncü bölüm, toplam altı ana başlıkta gruplanan uyku bozukluklarının detaylı anlatımını içermektedir. Kitabımızın beşinci bölümünde uykuda beynin elektrofizyolojisi ve uykunun farmakolojisi konuları ele alınmıştır. Altıncı bölüm, Uyku Tıbbı pratiğinde sık olarak karşılaştığımız, uyku bozuklukları ile birlikte görülen diğer hastalık gruplarını, yedinci bölüm ise özel hasta gruplarını içermektedir. Sekizinci bölümde, Uyku Tıbbının vazgeçilmezi olan ve büyük önem taşıyan uyku laboratuvarlarımızın ve uyku teknisyenlerimizin çalışma prensipleri ele alınmıştır. Dokuzuncu ve son bölümde ise, henüz bâkir konular olarak aydınlatılmayı bekleyen kognisyon, genetik ve immün sistem ile uyku ilişkisi ele alınmış, uyku tıbbının geleceğine dair yepyeni ümitlerimiz ile kitabımız tamamlanmıştır. Kitabımızın yazılması esnasında, tüm hocalarımız en güncel tanı ve tedavi kılavuzlarını esas olarak almışlardır. Benzer şekilde en güncel literatür bilgisi gözetilmiş, düzenleme aşamasında gündeme gelen en yeni bilgiler de titizlikle eklenmiştir. Kendi engin deneyimlerini de harmanlayarak bizlere sunan tüm hocalarımıza çok kıymetli katkıları için çok teşekkür ederiz.
Uyku tıbbı dünyanın pek çok ülkesinde bir üst ihtisas bilim dalı olarak eğitim sürecinin bir parçasını oluşturmaktadır. Belirli branşlardan uzmanlık eğitimini alan hekimler, belirli nesnel kriterlerin varlığında, süreleri bir ile iki yıl arasında değişen Uyku Tıbbı Programlarına giriş yapabilmektedirler. Ülkemizde, henüz böyle bir sürecin uzağındayız. Ancak hedefimiz, disiplinler arası etkileşimin vazgeçilmez olduğu Uyku Tıbbında, yüksek lisans ve doktora programlarının geliştirilmesi ve bu programların Sağlık Bakanlığınca tanınır bir şekilde uygulamaya geçmesidir. Kitabımızın yazım aşamasında yaşadığımız işbirlikçi süreç, belki de, hedefimize giden yolda atılan ilk adımlarımızın temellerini oluşturacaktır. Bu kıymetli eserin, hem Uyku Tıbbı camiasına hem de tüm Tıp Dünyasına hayırlı olmasını dileriz.
Tarihten günümüze hem dünyada hem Türkiye'de uyku tıbbına ait pek çok mihenk taşları bulmak mümkün... Bizler de yola çıkarken, bu kitabın ülkemizde Uyku Tıbbı adına kıymetli bir mihenk taşı olmasını ümit ettik. Çok kıymetli hocalarımızın bilgi, tecrübe ve deneyimlerini en güncel literatür eşliğinde harmanlayarak bizlerle paylaştıkları kitabımız ile, Uyku Tıbbına gönül veren ve tutkuyla seven herkese ulaşabilmeyi ümit ediyoruz. Tüm bu hayallerimiz ve emeklerimiz, ancak siz kıymetli okuyucularımızın bu kitaptan faydalanması, beğenisi ve takdiri sonucunda karşılık bulacaktır. Bu kıymetli eseri sizlerle paylaşabilmenin büyük sevinç ve gururu ile, Uyku Tıbbı'nı daha ileri seviyelere taşıma bayrağımızı, minnetle, genç nesillere devrediyoruz.
Uyku Tıbbı sevgisinin paylaşıldıkça artması dileğiyle...
Gülçin Benbir Şenel
Baş Editör
Editörler Kurulu Adına